12 sept. 2013

Cardul bancar cu display – o solutie tehnica inovatoare care ofera siguranta sporita in fata atacurilor informatice de tip phishing

Romania este a treia tara din lume al carei sistem bancar a introdus pe piata cardul cu display. Doua banci prezente in sistemul bancar romanesc ofera deja clientilor lor posibilitatea de a folosi acest tip de card. Cardul cu display reprezinta o solutie cu securitate sporita in fata atacurilor informatice si vine sa inlocuiasca deja clasicele carduri simple de credit sau de debit si token-urile folosite pentru tranzactiile efectuate prin Internet banking.

Ce este cardul cu display?

Cardul cu display arata ca un card obisnuit de plastic, dar, in plus, este prevazut cu un mic ecran LCD (display) si unul sau mai multe butoane incorporate in card si sensibile la atingere.

Prin presarea butoanelor se genereaza un cod unic de securitate (OTP – one time password) sau alte informatii necesare autentificarii utilizatorului si autorizarii tranzactiilor bancare.

Pentru alimentarea ecranului electric, cardul foloseste o baterie cu o durata de viaţa intre 3 si 7 ani, care se estimeaza ca acopera aproximativ 100.000 de apasari ale butoanelor prezente pe card.

Cardul cu display a fost conceput pentru a inlocui dispozitivul separat de generare a parolei (token), oferind astfel utilizatorilor o solutie mult mai simpla care se bazeaza pe un singur instrument.

Avantajul major pentru utilizatori survine insa din utilizarea acestui card nu numai ca instrument pentru tranzactii efectuate prin Internet banking, ci si ca un card clasic de debit sau de credit. Astfel, cu un singur card se pot face plaţi bancare la punctele de vanzare (POS-uri), retrageri de numerar la ATM-uri si tranzactii online, noul card putand incorpora sistemul standard EMV – Europay, MasterCard si VISA.

De ce are nevoie mediul bancar de cardul cu display?

Protejarea tranzacţiilor online este un beneficiu extrem de important al cardului cu display care ofera siguranta sporita la atacurile de tip phishing. Ecranul incorporat in card afiseaza un cod unic de securitate ce difera la fiecare utilizare a serviciului de Internet banking. Faptul ca parola se schimba la fiecare utilizare face imposibila interceptarea sau reutilizarea ei.

Pentru o banca ce doreste sa ofere acest instrument clientilor sai, costul unui card cu display poate fi de aproximativ 10 ori mai mare decat costul unui card obisnuit cu chip incorporat.

Daca luam in considerare insa ca la costul unui card obisnuit se adauga si costul token-ului necesar pentru utilizarea serviciilor de Internet banking, investitia intr-un card cu display se apropie de cea necesara pentru un card obisnuit si token-ul aferent, diferenta dintre cele doua solutii fiind data de tehnologia mai noua, mai simpla si mai prietenoasa a cardului cu display, in avantajul acestuia din urma.

Alte utilizari ale cardului cu display & estimari privind cresterea utilizarii

Cardul cu display poate fi implementat cu succes si in afara mediului bancar de companii din toate domeniile. Folosit pentru autentificarea online, el ofera o mai mare libertate de miscare si o securitate sporita.

De altfel, deja estimarile companiei Supercard (companie care a facut parte din parteneriatul care a lansat cardul cu display in Romania) pentru acest nou tip de card se indreapta catre o crestere de peste 1000% a numarului de carduri cu display folosite in urmatorul an.

Supercard si cardul cu display

Una dintre companiile implicate in parteneriatul care a lansat in Romania acest nou tip de card bancar este Supercard, companie cu capital 100% privat romanesc si lider incontestabil al pieţei de carduri si soluţii de fidelizare din Romania.

De la infiintarea sa in 2000, Supercard a adaugat portofoliului sau de clienti 18 banci, carora le-a furnizat peste 8,5 milioane de carduri bancare. Supercard furnizeaza carduri cu display pe piata bancara romaneasca din 2012 si se diferentiaza prin livrari de carduri cu memorie extinsa, de 32 k DDA (dynamic data authentication), dedicate multifunctionalitatii cardului, care poate fi folosit pentru a oferi si alte servicii utilizatorilor, de exemplu ca si card de fidelitate.

poza nagra site

[top]